Belegger eist recht op tweede bouwlaag boven Jumbo Emmeloord

Woensdag 10 oktober 2012 12:56 door Helga Wiedijk

DEN HAAG - Beleggingsmaatschappij De Hoge Dennen heeft dinsdag bij de Raad van State bezwaar gemaakt tegen een aanpassing van het bestemmingsplan voor het centrum van Emmeloord. Met die aanpassing verliest de belegger een direct recht op de bouw van een tweede laag op zijn pand aan de Lange Nering 83.

In dit pand is supermarkt Jumbo gevestigd. Het voorgaande bestemmingsplan gaf de vastgoedeigenaar het recht om daar een etage op te zetten voor andersoortige detailhandel. Door de aanpassing van het bestemmingsplan zal er door de eigenaar eerst een aparte procedure moeten worden gevoerd om een bouwplan te kunnen realiseren.

Of dat plan ook wordt goedgekeurd, is afhankelijk van de gemeente. Volgens de belegger is dat gezien eerdere ervaringen met de gemeente zeker niet gemakkelijk. De advocaat van De Hoge Dennen vermoedt dat de gemeente vooral zijn oren laat hangen naar de wensen van de ontwikkelaar die de hele centrumvernieuwing voor zijn rekening neemt.

Een woordvoerder van de gemeente stelde dat de belegger 30 jaar de kans heeft gehad om een tweede bouwlaag op zijn pand te realiseren. Maar er is niets gebeurd. De betrokken wethouder heeft zelfs toegezegd mee te zullen werken aan een bouwplan.

Met een nieuw concreet plan kan de belegger alsnog proberen een bouwvergunning te krijgen. Volgens de gemeentewoordvoerder zijn de regels voor de nieuwe vereiste procedure echt niet zo streng dat een plan moeilijk realiseerbaar is.

Die houding gaf voor de leden van de Raad aanleiding om te kijken of het conflict onderling kon worden opgelost. Maar na een korte schorsing van de zitting bleek dat de belegger zijn hand toch had overspeeld. Hij eiste de toezegging dat een bouwplan automatisch wordt vergund als dit plan voldoet aan de voorwaarden.

Dat ging de gemeentewoordvoerder te ver. Hij gaf aan dat het gemeentebestuur in die aparte procedure toch een eigen afweging moet maken. Toegeven aan de wens van de belegger zou het gemeentebestuur buitenspel zetten. De Raad van State moet dus toch in de zaak beslissen.

De uitspraak volgt over zes weken.


PvvP • Vrije Poldermensen