Ook twijfels bij Raad van State

Woensdag 22 augustus 2012 8:22 door Helga Wiedijk

DEN HAAG/EMMELOORD - Emmeloordse winkeliers en omwonenden vinden de plannen voor een winkelcentrum en evenemententerrein op De Deel niet meer van deze tijd.

Ook de Raad van State zette dinsdag tijdens een rechtszaak over het bestemmingsplan Emmeloord De Deel en Stadshart kritische kanttekeningen bij de ruimtelijke en economische onderbouwing van het woon-, winkel- en evenementenplan. "Het winkelcentrumplan is ontwikkeld in een tijd dat de bomen tot in de hemel groeiden. Intussen is het al jaren crisis, nemen de uitgaven van consumenten in de detailhandel jaar na jaar structureel af en nemen de verkopen via internet hand over hand toe. Alleen al de internetaankopen schelen voor de 47.000 inwoners van Noordoostpolder 7000 vierkante meter winkelvloeroppervlak. En dat terwijl de gemeente Noordoostpolder maar liefst 8200 vierkante meter extra winkelvloeroppervlak wil aanleggen", zei Gerrit Sluiskes, woordvoerder van zo'n veertig bezwaarmakende winkeliers uit de Lange Nering.

Ook staatsraad J. Kramer uitte zijn twijfels. "Dus de stagnatie van het inwoneraantal van Noordoostpolder tot 47.000 inwoners is helemaal niet verwerkt in de onderzoeken naar de winkelbehoefte?", vroeg de staatsraad.

De gemeentewoordvoerder erkende dat het belangrijkste detailhandelonderzoek van BRO van 2008 was en dat daarna slechts een paar aanvullende onderzoekjes zijn gedaan. "Toch is er wel degelijk ruimte voor 8200 vierkante meter extra winkelvloeroppervlakte. Daarvan gaan 2100 vierkante meter naar een supermarkt en de rest is bedoeld voor bijvoorbeeld kledingwinkels. We willen voorkomen dat mensen steeds vaker naar Zwolle afstromen", aldus de gemeentewoordvoerder.

De Vereniging Bedrijven Actief Noordoostpolder (BAN), die wat gematigder is dan de groep Sluiskes, vindt het vreemd dat de in- en uitgang van het nieuwe winkelcentrum op de Deel aan de andere zijde van het bestaande winkelcentrum in de Koningin Julianastraat komt zodat er geen goede doorloop is. "Het is zo simpel om een tweede toegang aan de zijde van de Lange Nering te maken", merkte de advocate van de BAN op.


PvvP • Vrije Poldermensen