Ratsmodee

Vrijdag 13 juli 2012 9:20 door Helga Wiedijk

De vrije markt heeft de democratie overbodig gemaakt.

Op een paar knullige YouTube-filmpjes na van lijsttrekkers die met ontbijtbordjes in de weer zijn om kenbaar te maken dat zij weten wat er onder het volk speelt (daar wordt ook regelmatig ontbeten), is er van enige verkiezingskoorts nog weinig te merken. De hele campagne moet nog beginnen, maar iedereen lijkt er al bij voorbaat op uitgekeken. En dat is helaas maar al te begrijpelijk. Want er valt niets te kiezen. De verkiezingen van 12 september aanstaande zijn irrelevant.

Ze zullen gaan over Europa, het thema dat door Wilders zo gretig wordt geframed. Maar precies over dat thema heerst algemene consensus. De PVV is de enige partij met een afwijkend standpunt. Zij wil dat Nederland uit de EU treedt. Maar omdat dat domweg onmogelijk is, doet dat standpunt niet ter zake. Alle overige partijen, inclusief de SP, zijn het erover eens dat er binnen het kader van de EU naar oplossingen moet worden gezocht. Nogal logisch dat zij het daarover eens zijn, want dat is geen standpunt maar een feit. En de kleine nuanceverschillen tussen een beetje meer of een beetje minder noodfonds, zo snel mogelijk verder integreren of zoveel mogelijk afremmen, doen er niet toe omdat ons nationale parlement daar niet over gaat.

En hoewel iedereen, Wilders voorop, zal zeggen dat de verkiezingen over Europa gaan, gaan ze daar niet over. Europa is niet het probleem, evenmin als het de oplossing is. Het is een gegeven. En een gegeven kan geen verkiezingsthema zijn.

De reden dat we het opeens zoveel over Europa hebben, is de financiële crisis, die een eurocrisis is geworden. We blijken overgeleverd te zijn aan de willekeur van de markten die complete soevereine staten naar de ratsmodee kunnen helpen. En dat is de ware reden waarom de komende verkiezingen irrelevant zijn. Elk procentje van elk koopkrachtplaatje van elk verkiezingsprogramma kan door ontwikkelingen op de markten van de ene op de andere seconde pure fictie worden. We mogen een parlement kiezen dat alleen maar machteloos kan toezien, terwijl de ware macht in handen is van speculanten. De vrije markt heeft de democratie overbodig gemaakt.


PvvP • Vrije Poldermensen